fbpx

Blog

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych po przeprowadzeniu kontroli w Urzędzie Miasta Aleksandrowa Kujawskiego stwierdził szereg naruszeń przepisów RODO i nałożył na burmistrza miasta karę wynoszącą 40 tys. złotych. Jest to 
Więcej
Tylko osoba, która została należycie poinformowana, może skutecznie podejmować decyzje dotyczące przetwarzania jej danych osobowych. Z tego względu obowiązek informacyjny jest jedną z podstawowych powinności administratora danych osobowych. Odpowiedź na 
Więcej
Aby odpowiednio wdrożyć przepisy RODO w danym przedsiębiorstwie niezbędne jest podjęcie uprzednich działań o charakterze przygotowawczym. Takie działania najczęściej przyjmują postać sprawdzenia zgodności. Pomimo dość częstych wątpliwości, z jakimi spotykamy 
Więcej
RODO wprowadziło niemałe zamieszanie w wielu instytucjach w kraju. Ochrona danych natychmiast stała się tematem najważniejszym, a nawet budzącym obawy dla wielu podmiotów z różnych sektorów. Tym bardziej, że za 
Więcej
Dane osobowe jako wszelkie informacje o zidentyfikowanej bądź też możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej określała już uprzednio obowiązująca Dyrektywa 95/46/WE. Sama definicja nie uległa zmianie nawet wskutek rozpoczęcia stosowania RODO. 
Więcej
 Zapewne każdy z nas podczas przeglądania stron internetowych miał do czynienia z wyskakującymi okienkami informującymi o zbieraniu plików cookies. 1 października został wydany przez TSUE wyrok dotyczący wyrażania zgody na 
Więcej
Jak powinien wyglądać proces rekrutacji, aby cechował się zgodnością z przepisami o ochronie danych osobowych? Jakich danych osobowych może żądać pracodawca i na jakiej podstawie prawnej te dane może przetwarzać? 
Więcej
Pracownicy zatrudnieni w działach HR lub kadr i płac mają na co dzień do czynienia z procesami w których, przetwarzane są dane osobowe zarówno kandydatów, jak i osób pracujących w  
Więcej
Od rozpoczęcia obowiązywania RODO administratorzy i podmioty przetwarzające, a także gdy ma to zastosowanie – przedstawiciele tych podmiotów powinni prowadzić w formie pisemnej rejestry czynności przetwarzania. Czy każdy podmiot musi 
Więcej
Inspektor Ochrony Danych (IOD) to funkcja stosunkowo nowa, bo powstała jednocześnie z RODO. Przed rozpoczęciem stosowania Rozporządzenia podobny, choć nie tożsamy zakres obowiązków miały osoby na stanowisku Administratora Bezpieczeństwa Informacji. 
Więcej
Mogą Cię zainteresować